Sója v našej strave

Z veľkého množstva sójových výrobkov, ktoré poznáme, sú jedine fermentované sójové výrobky skutočné vhodné pre naše zdravie.

Prechádzajú totiž procesom fermentácie, počas ktorej sa zo sóje vo veľkom množstve odstraňujú rôzne toxíny tzv. antinutričné faktory.

Takto upravené produkty obsahujú množstvo enzýmov blahodárnych pre správnu funkciu zažívacieho ústrojenstva a tiež zlepšujú vstrebateľnosť ostatných živín.

Medzi fermentované sójové výrobky patrí:

  • syr tempeh - ide o najkvalitnejší produkt zo všetkých sójových výrobkov. Vzniká skvasením uvarených sójových bôbov. Obsahuje vápnik, fosfor, železo, vitamín B12 a tiež všetky druhy aminokyselín, preto sa používa ako plnohodnotná náhrada za mäsitú stravu. Je vhodný aj pre tehotné ženy, športovcov aj ľudí s tráviacimi ťažkosťami vďaka vysokému obsahu ľahko stráviteľných bielkovín bez prítomnosti tuku (ktorý by nadmerne zaťažoval organizmus).  
  • syr miso - používa sa ako korenie do rôznych druhov jedál. Ide o pastu vyrobenú z fermentovaných sójových bôbov, ryže, múky a soli.

  • syr natto - pripravuje sa zo skvasených sójových bôbov obohatených o bakteriálnu kultúru. Je typický lesklým až slizkým povrchom. Býva súčasťou predovšetkým ryžových jedál. Jednou z jeho zložiek je napr. enzým “nattokináza“, ktorý je omnoho bezpečnejší a rovnako účinný ako niekoľko rokov známy Aspirín proti bolesti.

  • sójová omáčka tamari (shoyu) - je známou prísadou na dochutenie pokrmov. Vyrába sa zo zmesi rozdrvených sójových bôbov, pšenice a vody, ktorá prechádza dlhým procesom prírodného kvasenia. Zreje dlhé mesiace vďaka pôsobeniu fermentačných kultúr a prostredníctvom týchto prirodzených procesov si zachováva dôležité látky. Obsahuje vysoko kvalitné aminokyseliny a mikroorganizmy.

Konzumácia ostatných sójových výrobkov ako je napr. sójové mlieko, sójové mäso, tofu, sójové tyčinky či zmrzlina nesie so sebou vážne zdravotné riziká vzhľadom na to, že takmer celá svetová produkcia sóje je geneticky modifikovaná.

Podľa mnohých vedeckých štúdií môže nefermentovaná sója výrazne zvýšiť riziko vzniku rakoviny prsníkov, môže spôsobiť poškodenie mozgu, problémy s imunitou, neplodnosť, problémy počas tehotenstva či rôzne vady vo vývoji dieťaťa.

Okrem toho môže spôsobovať problémy s trávením a vylučovaním, môže negatívne vplývať na spánkový proces, menštruačný cyklus, náladu človeka, môže znižovať sústredenosť alebo výrazne zhoršiť vzhľad pokožky.

Zdielaj článok
Komentáre
Buďte prvý/á, kto napíše svoj komentár…
Pridajte Váš komentár