Ghí - prepustené maslo

Ghí je čistý tuk masla, v  ajurvéde označovaný ako "elixír života" pre jeho omladzujúce a regeneračné účinky. Posilňuje látkovú výmenu a obranné sily organizmu. Podľa ajurvédskych pozorovaní a vedeckých výskumov znižuje hladinu cholesterolu v organizme a zároveň napomáha detoxikácii tým, že viaže jedy v tele, ktoré sú rozpustené v tuku a následne odvádzané z tela von.

Napriek tomu, že na západne Ghí nie je stále moc známe, vo východných kultúrach sa používa už po tisícky rokov. Ajurvéda pozerá na ghí ako na zásadnú potravinu užitočnú pre zdravý vzhľad, mentálnu rovnováhu či dobré trávenie, a to vďaka jeho liečivým vlastnostiam.

Ako vyčistené maslo je ghí zložené takmer len z nasýtených tukov. Jeho krátke reťazce mastných kyselín sú telom tiež veľmi ľahko spracovateľné. Naviac sa v tele stáva ghí prirodzeným lapačom voľných radikálov, a tak ochraňuje bunky. Moderná veda hovorí, že ghí skrýva fenolické antioxidanty. Mnohí veria, že to zvyšuje liečivú silu jedla. Ghí obsahuje kyselinu maslovú, mastnú kyselinu s protivírusovými a protirakovinovými vlastnosťami a tiež vitamíny A, E, niacin a minerály - sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo.

Ďalšie účinky:

  • Pomáha vyvažovať nadbytok žalúdočných kyselín a pomáha udržovať a upravovať vnútorné prostredie žalúdka.
  • Ak je včas aplikované predchádza, rovnako ako aloe, pľuzgierom a jazvám na koži, pričom jeho hojivé vlastnosti sa zvyšujú dĺžkou skladovania.
  • Podporuje všetky tri aspekty činnosti mysle: učenie sa, pamäť a spomínanie.
  • Zvyšuje kvalitu spermií a vajíčka pre zdravší plod.
  • Neobsahuje soľ ani laktózu, a tak je prínosné pre tých, ktorý nemôžu jesť mliečne výrobky. 
  • Aktivuje zažívacie procesy, čím pomáha zlepšiť prijímanie potravy.
  • Posilňuje mozog, nervovú sústavu a zlepšuje pamäť.
  • Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela.
  • Je výživou pre pľúca, srdce a kožu.
  • Je základom všetkých ajurvédskych liekov na kožné choroby.
  • Pre bábätká je najlepšou pleťovou výživou a tonikom.
  • Na uvoľnenie bolestí ucha sa natiera dovnútra aj do jeho okolia.
  • Pri silnej únave sa odporúča na masáž aj konzumáciu.
  • Používa sa na dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti. (Nanesieme tenkú vrstvu na pokožku, necháme chvíľu pôsobiť, a potom jemne vmasírujeme.)
  • Má vynikajúce účinky pri chronických bolestiach kĺbov.
  • Ghí staršie ako 10 rokov sa nazýva purána ghí a je veľmi účinné pri liečbe pľúcnych a srdečných chorôb. Súčasne je to silné tonikum pre celý organizmus.
  • Ghí staršie ako 100 rokov je veľkou vzácnosťou. Také ghí je už naozaj zázračným liekom na nervové choroby, neurologické problémy, ostrú bolesť hlavy, astmu, reumu, bolesti a tuhnutie kĺbov, ostré pálenie kože na rukách aj nohách a na ochorenia očí.


Príprava:
Ghí sa pripravuje sa veľmi pomalým prevarovaním masla, odstraňovaním vody (približne 20%) a ostatných prísad až zostane čistý, zlatožltý olej so slabo nasladlou a lahodnou orechovou chuťou.  

Môžete ho zahriať na vysoké teploty a nebude bublať alebo dymiť, pretože voda (odparuje sa pri 100 C) a proteínové granule (pália sa pri 125 C) už boli odstránené. Môžeme ho použiť všade tam, kde ostatné tuky - na pečenie, smaženie, dusenie zeleniny, zjemnenie pokrmov alebo ako prísadu do rôznych sladkých koláčov. Sladkosti z ghí dlho vydržia, sú dobre stráviteľné a prinášajú mnoho energie.

Doba varenia:

  • 1 kg masla (pol hodina varenia) - výťažok 800 g ghí,
  • 2 a 1/2 kg masla (3 hodiny varenia) - výťažok 2,2 kg ghí,
  • 5 kg masla (5 hodín varenia) - výťažok 4,6 kg ghí.

Takto pripravené sa potom za horúca precedí cez plátno do inej nádoby z nereze alebo varného skla. Oproti tradičnému maslu môže byť ghí skladované šesť mesiacov bez chladenia.

Prepustené maslo (Jozef Križovenský)
zdroj: http://radharman.net, http://youtube.com

Zdielaj článok
trader (neregistrovaný užívateľ)    15. marec 2015 19:11

Papierove obrusky nie su dobra volba.Su vyrabane pomocou chemikalii ktorych male mnozstva ostanu v papieri.A horucim maslom sa dostanu do neho.Lepsi sposob co som videl su 2 jemne nerezove sitka polozene na seba alebo nefarbene len na slnku bielene lanove platno.
Maslo by som na zaciatku nakrajal aby sa rychlejsie rozpustilo.
Inac, mal by ste byt dalej od dvojplatnicky lebo tato produkuje dost vysoke elektricke pole ktore je pre ludsky organizmus skodlive.
Spomenul ste alergiu na mlieko.Ak je maslo spravne prepustene,najlepsie 2x,tak neobsahuje mliecne proteiny(alebo len stopy), na ktore su niektore osoby alergicke.Aj na tom 20 rocnom prepustenom masle bolo vidiet zbytky mliecnych proteinov.
Ja by som pouzil bio maslo.Ma vacsi obsah zivin,menej skodlivin.A uplne najlepsie je urobit si zasoby z majoveho,ci junoveho(vo vyssich polohach) masla.Vtedy je obsah vitaminov a mineralov najvyssi.Samozrejme ked sa kravy pasu na trave.
Zaujimave video,hlavne to 20 rocne ghee.
Unable to load template file '/components/rankings/themes/.tpl'
Pridajte Váš komentár