Šafran siaty (Crocus sativus L.)

Šafran je najdrahšia korenina a liečivá rastlinka na svete. Je známa od čias kráľa Šalamúna. Zber šafranu je náročná práca,lebo sa zberajú len byliny jeho kvetov. Má silnú vôňu a horkú chuť. Šafran treba skladovať na tmavom mieste v uzavretej nádobe. 

Šafran je trváca rastlina s podzemnou šupinatou hľuzou a čiarkovitým listami, ktoré sú vystužené svetlejšou žilkou. Čnelka má tri ramená, z ktorých každé je ukončené oranžovou bliznou. Na liečebné účely sa zberajú blizny. Na 1 kg blizny je treba vyše stotisíc kvetov. Aj pre toto je šafran najdrahší a často sa zamieňa za falošný šafran - za pažiť. Šafran je bohatý na vitamín B - riboflavín, lieči neplodnosť, poruchy prostaty, menštruačné problémy, artériosklerózu, depresie a pôsobí aj pri srdcovej slabosti. Pochádza zo západnej Ázie, odkiaľ sa rozšíril do Orientu. O lekárskom umení starých Egypťanov svedčí zachovaný papyrus z roku 1 500 pred n. l. Okrem opisov chorôb a receptov liečivých rastlín, ópia a pod. obsahuje vyše 800 receptov s použitím liečivých rastlín, korením a šafranu. Egypťania a Arabi hrajú významnú úlohu s starovekej histórii šafranu. Používali ho na lekárske účely. 

Ešte v dnešnej dobe si vyplachujú ústa hneď ráno šafranovou vodou. Obľúbené boli najmä jedlá a nápoje šafranovej farby, vône a chuti. Šafran utišoval bolesti, spríjemňoval život, "zahmlieval" biedu života. Túžili po ňom zdraví aj chorí, lebo vzbudzoval dobrú náladu, a pri niektorých chorobách uplatňoval svoju liečivú silu, ktorú obsahuje v éterickom oleji - safranole a v žltom farbive - krvcéne. Dnes sa vo farmácii používa na výrobu extraktov, tinktúry očných vôd a liečiv. Šafran si nesmieme zameniť s prudko jedovatou jesienkou obyčajnou! 

Kloktadlo na choroby ústnej dutiny
Večer dáme trochu šafranu do 1 dl vody, celú noc lúhujeme a ráno vyplachujeme a kloktáme. Môže sa robiť dlhodobo. (Ak je ráno voda veľmi studená, môžeme ju len troška prihriať.) Šafran v malom množstve podporuje krvný obeh, vo veľkom množstve škodí. 

Šafranové kvapky na utíšenie bolestí
2 gramy šafranu zalejeme dvomi dl 70%-ného alkoholu, necháme 8 dní lúhovať a užívame 3 x denne 5 kvapiek. 

Zdroj: časopis VITALITA
Zdielaj článok
Komentáre
Buďte prvý/á, kto napíše svoj komentár…
Pridajte Váš komentár