Taliansky chlebík PANE

Ingrediencie: 

Kvások ( 1 hrnček = 250 ml ):

  • 1 lyžička sušených kvasníc alebo 10 g čerstvých kvasníc,
  • 1 hrnček obyčajnej múky polohrubej,
  • 2 lyžičky medu,
  • 3 hrnčeku vlažného mlieka. 




Cesto:

  • 450 g obyčajnej polohrubej múky, 
  • 1 lyžička sušených kvasníc alebo 10 g čerstvých kvasníc, 
  • 2 1 lyžičky soli. 

Postup:

Kvások:
Mlieko zmiešame s medom a s 3 lyžicami vlažnej vody. Povrch posypeme kvasnicami a zmiešame ich do tekutiny. Necháme ich stáť na vlhkom mieste bez prievanu a necháme ich vykysnúť. Ak kvasnice nekysnú dlhšie ako 5 minút tak treba začať znova. Pridáme múku a všetko zamiešame na hustú pastu. Prikryjeme voľne mikroténovým vrecúškom a necháme stáť pri izbovej teplote do druhého dňa. 

Cesto:
Kvások posypeme kvasnicami. Pomocou špičkami prstov rozdrobíme kvások ich stlačením. Postupne pridávame 1 hrnček vlažnej vody a spojíme ju s kváskom. Zamiešame do vnútra soľ a múku, pomocou prstov premiešame, až sa všetko spojí v mäkké cesto. Cesto vyklopíme na trochu pomúčenú dosku a miesime ho asi 10 min., až sa stane hladkým a pružným. Cesto vložíme do ľahko olejom potretej misy a to prikryjeme navlhčenou a vyžmýkanou utierkou. Necháme ho na vlhkom mieste bez prievanu kysnúť 1-1,5 hodiny, alebo až sa zdvojnásobí jeho objem. Pomocou päste zbúrame cesto dole, vyklopíme ho na ľahko pomúčenú dosku a miesime ho 1-2 min. do hladka. 

Potom rozdelíme cesto na dve časti a vytvarujeme z neho dva guľaté bochníky. Trochu ich sploštíme a položíme na ľahko olejom vymastený a múkou vysypaný plech. Ostrým nožom alebo žiletkou narežeme na vrchu asi 7 mm hlboký vzor krížom krážom a ľahko ho posypeme múkou. Potom prikryť znova utierkou a necháme ho kysnúť 40 min. alebo až kým sa znova zdvojnásobí v objeme. 

Doba pečenia:
Bochníky pečieme pri teplote 220 °C cca 30-35 min., alebo až kým nebude chlieb znieť duto, keď sa na spodok zaklope prstom. Po dopečení chlieb preložíme na mriežku a necháme ho vychladnúť. 

Pane Toscano je rovnaký chlieb, ale bez pridanej soli.
Zdielaj článok
Komentáre
Buďte prvý/á, kto napíše svoj komentár…
Pridajte Váš komentár