image

V súčasnosti patrí toto korenie medzi najviac skúmané korenia na svete.

Kurkuma je tisícročia známe korenie, ktoré má nenahraditeľné miesto v indickej kuchyni. Už v minulosti poznali ľudia jej protizápalové a antioxidačné schopnosti a v ajurvédskej medicíne sa jej hovorí aj prírodný aspirín. V súčasnosti patrí toto korenie medzi najviac skúmané korenia na svete. Kurkuma v kombinácií s mliekom tvorí obľúbený nápoj s početnými zdravotnými benefitmi. V tomto článku sa dozvieš na čo všetko je kurkuma prospešná a ako si z nej môžeš pripraviť nápoj proti bolesti hrdla, dezinfekčnú kurkumovú pastu alebo liečivé „zlaté mlieko“.

Benefity kurkumy pre zdravie
Úžasné zdravotné účinky kurkumy má na svedomí látka kurkumín, ktorá je zodpovedná za typické žltooranžové sfarbenie. Kurkumín sa používal už v starovekých liečebných systémoch v Indii a v Číne a hovorí sa, že dokáže liečiť vyše 570 ochorení! Množstvo štúdií sa zameralo na skúmanie pozitívnych účinkov kurkumínu na rakovinové bunky. Bolo zistené, že kurkumín dramaticky znižuje nádor mozgu a to až o 81%!

Najznámejšie zdravotné účinky kurkumy sú:
  • pomáha pri artritíde (tíši bolesti kĺbov)
  • bojuje proti voľným radikálom
  • pomáha pri kašli a prechladnutí
  • odstraňuje bolesti hlavy
  • zabraňuje upchávaniu ciev a znižuje riziko infarktu
  • znižuje cholesterol
  • môže zabrániť vzniku diabetu
  • lieči hnačku a tráviace ťažkosti (v kombinácií s nízkotučným mliekom)
  • denné užívanie pomáha čistiť krv a priaznivo pôsobí aj na pečeň
  • hovorí sa o jej spomaľujúcom účinku na Alzheimerovú chorobu
  • znižuje riziko vzniku rôznych typov rakoviny a pomáha liečiť už vzniknutú rakovinu (štúdia naznačujú, že kurkuma pomáha v boji s rakovinou kože, prsníkov, hrubého čreva, pečene, prostaty a pri mozgovom nádore)
  • má antidepresívne účinky
    • pomáha pri svalovej regenerácií
       

Ako môžeš zaradiť kurkumu do tvojho jedálnička?
Kurkuma je súčasťou karí korenia, ale v koncentrovanejšej forme sa predáva aj ako samostatná korenina. Použiť ju môžeš na dochutenie dressingov, ryže, zeleninových a strukovinových jedál, do praženice, do marinády, na grilovanie alebo do jedál z duseného mäsa.

Recept na upokojenie bolesti hrdla a kašľu
Tento recept sa používa už po stáročia v indických domácnostiach na utíšenie bolesti hrdla, postará sa o dobrý spánok a zmiernenie symptómov prechladnutia. Pridaj ½ lyžičky kurkumy a 1 lyžičku mletého zázvoru do ¼ šálky s vodou a dobre premiešaj. Zmes ohrej po dobu niekoľkých minút, kým sa mlieko takmer varí. Nechaj zmes chvíľu odstáť, aby ingrediencie dobre splynuli s mliekom. Na dochutenie môžeš pridať trošku medu. Premiešaj a znovu zohrej na pár minút. Vypi za tepla.

Kurkumová pasta
Zmiešaj ¼ šálky kurkumového prášku s ½ šálky vody. Zmes var na miernom ohni aspoň 7 minút, kým sa vytvorí hustá pasta. Pastu nechaj vychladnúť a uskladni v sklenenej nádobe v chladničke.

Kukrumovú pastu môžeš využiť na prípravu zlatého mlieka ale má aj ďalšie využitia:
  • ako dezinfekcia pri uštipnutí hmyzom
  • zmierňuje ekzém a dermatitídu
  • použi kurkumovú pastu lokálne na zapálené kĺby
  • redukuje zápaly kože
  • znižuje viditeľnosť jaziev

Kurkumové zlaté mlieko
Ide o starý ajurvédsky nápoj, ktorý stimuluje imunitný systém, pomáha pri prechladnutí, čistí krv aj celý organizmus, napomáha tráveniu a pečeni.

Varianta I: Zmiešaj lyžičku kurkumovej pasty a šálku mlieka (môžeš použiť aj mandľové alebo kokosové mlieko). Zmes uveď do varu a nakoniec pridaj trošku medu alebo javorového sirupu na dochutenie a ½ lyžičky sezamového alebo mandľového oleja.

Varianta II: 2 šálky mlieka povar na strednom ohni. Pridaj 1 lyžičku kurkumy, 1 lyžičku mletého zázvoru a štipku čierneho korenia. (Kurkuma sa odporúča užívať spolu s čiernym korením, ktoré pomáha lepšie absorbovať prospešné látky z kurkumy do tela.) Var spolu, kým začne mlieko vrieť. Stíš plameň a povar mlieko ešte asi 1-2 minúty. Zmes nechaj odstáť 10 minút. Vypi teplé.

Upozornenie: Užívanie kurkumy sa neodporúča tehotným ženám, pred operáciami (riedi krv) a ľuďom užívajúcim lieky na diabetes, lieky na zníženie žalúdočnej kyseliny alebo lieky na zníženie zrážanlivosti krvi. Užívanie kurkumy má veľmi pozitívne ohlasy u ľudí a vedecké štúdiá takisto potvrdzujú jej blahodárne účinky pre zdravie. Zaraď kurkumu do svojho jedálnička aj ty a zlepši svoje zdravie!

Zdroj: http://akademiakrasy.sk

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.