Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú škodlivému pôsobeniu voľných kyslíkových radikálov, poškodzovaniu buniek. Antioxidanty spomaľujú starnutie a sú prevenciou civilizačných chorôb.
Medzi najúčinnejšie antioxidanty patria:
1. Sušené slivky
Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina
Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, podporujú mozgovú činnosť, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i očiam. Štúdia vedcov ukázala, že konzumácia sušených sliviek vynikajúco pôsobí proti strate kostnej hmoty, spolupôsobia pri prevencii osteoporózy, najmä u žien v prechode.
2. Hrozienka
Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina
Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú energiu rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a podporujú peristaltiku čriev.
3. Čučoriedky
Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina
Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred rakovinou a degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo aj na hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovú činnosť a sú lahôdkou pre oči.
4. Černice
Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty, flavonoidy
Účinok: "Čierne maliny" predchádzajú starnutiu pokožky a srdcovým ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov - aktívnych zložiek, ktoré sa nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Dokonca i jadierka sú pre telo užitočné. Obsahujú éterické oleje a salicyláty, ktoré pomáhajú pri liečbe reumy, zápalov a nachladenia. Avšak pozor, táto látka môže u ľudí s alergiou na acylpyrín vyvolať nežiadúcu reakciu. Niektoré štúdie ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti.
5. Ružičkový kel
Živiny: vitamíny A, B1, B2, E, C, K a veľké množstvo minerálnych látok ako železo, draslík, fosfor, síra a hlavne sinigrín
Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri detoxikácii organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý pomáha pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon stať sa rakovinovými a tak látky obsiahnuté v ružičkovom keli chránia organizmus hlavne pred rakovinou hrubého čreva a tiež zabraňujú premnoženiu škodlivých baktérií v žalúdku. Tým, že má odvodňovacie účinky, pomáha aj pri chudnutí a navyše zvyšuje odolnosť voči stresu.
6. Brusnice
Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli
Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa.Schopnosť brusníc zabrániť usadzovaniu baktérií prispieva tiež k tomu, že sa v žalúdku neuchytia baktérie, ktoré spôsobujú vznik vredov v zažívacom trakte. Rovnako bránia usadzovaniu baktérii v ústnej dutine. Ako prevencia sa odporúča vypiť dvakrát denne nápoj z brusnicovej šťavy.Okrem toho bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.
7. Jahody
Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, fosfor, železo a meď, kyselina listová a elagová
Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón sa môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a protizápalové vlastnosti. Vysoký obsah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovocie. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380mg/100g!), alkaloidov, glykozidu, fragarínu, flavonoidov, kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.
8. Špenát
Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C,E
Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g špenátu pokryje dennú dávku horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému rednutiu kostí.Vitamín E, ktorý je v špenáte bohato zastúpený, pomáha organizmus chrániť pred karcinogénnymi ochoreniami, chráni cievy, pečeň a dokonca bojuje i proti únave a stresu. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Špenát by mali do svojho jedálnička zaradiť aj tehotné ženy. Vďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej okrem antianemického účinku zabraňuje aj určitým poškodeniam plodu. Okrem pevnejšieho zdravia získate konzumovaním špenátu ako bonus krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú, elastickejšiu pleť.
9. Maliny
Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán, flavonoidy, antokyaníny
Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné problémy. Maliny účinne chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové vlastnosti a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším ovocným zdrojom vlákniny a podporujú trávenie, zmierňujú silné krvácanie počas menštruácie a znižujú vysoký krvný tlak a horúčku.
10. Lucerna siata
Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kremík, zinok
Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a nabité živinami, ktoré ocenia Každá bunka nášho tela musí denne odolávať približne 12 000 atakom voľných radikálov najmä vaše oči, pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj pre večne vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickú únavu. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov. Užíva sa najmä pri liečbe reumatizmu, podporuje trávenie, napomáha správnej funkcii obličiek a pečene. Zaujímavosť: Arabi nazvali túto rastlinu Al-Fal-Fa (v preklade otec všetkých potravín). Po stáročia bola používaná v alternatívnej medicíne ako prostriedok proti starnutiu a k celkovému posilneniu organizmu, ktoré je okrem iného dané anabolickým efektom Biológ Frank Bouer nazval lucernu veľkou liečiteľkou, podľa jeho výskumov sa v nej nachádza 8 dôležitých enzýmov.
11. Brokolica
Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C a E, betakarotén,vápnik, železo, zinok, draslík, fosfor, horčík síru,selén, kyselinu listovú, niacín,biotín,
Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica preslávila ako vynikajúci spevňovač kostí - dokonca lepší než jogurt. Má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy. Má významné dietetické účinky na ľudský organizmus, svojím obsahom účinných látok pôsobí silne protiskleroticky, je vhodná pre diabetikov. Je podporným prostriedkom pri dvanástnikových vredoch, ukľudňuje črevá. Obsahuje kyselinu tartronovú a inositol, látky, ktoré brzdia premenu glykozidov na tuky a cholesterol. Je v nej tiež obsiahnutý celý rad voľných aminokyselín – fenylalanín, leucín, tryptofán, treonín.Je to zásadotvorná zelenina, preto by ju mali konzumovať ľudia, ktorí trpia nadbytkom žalúdočných kyselín a pálením záhy.
12. Červená repa
Živiny: vitamín C, E, železo, mangán, draslík, kremík,horčík, zinok, vápnik, jód a meď, betakyanín, kyselina listová, vláknina
Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové vlastnosti,silne detoxikačné účinky. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha regeneráciu bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu repe dodáva silný antioxidant betakyanín. Zo všetkých druhov zeleniny má bezkonkurenčne najvyšší obsah kremíku, ktorý je nazývaný minerálom krásy. Je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzov a kostí. Stará sa o zdravé cievy, pružnú pokožku, pevné vlasy a nechty. Bohato zastúpená je tiež kyselina listová potrebná pre okysličovanie buniek a obnovu buniek. U žien podporuje plodnosť a v tehotenstve zdravý vývoj plodu. Je veľmi dobrá pre ženy v menopauze alebo pre úpravu menštruačného cyklu.Cvikla patrí medzi potraviny, ktoré pomáhajú zhadzovať prebytočné kilogramy. Má malú energetickú hodnotu, len 180 kJ na 100 g čerstvej zeleniny. Pri chudnutí je dôležitá hlavne preto, lebo pomáha zrýchľovať metabolizmus. Má príjemnú sladkavú chuť a silné detoxikačné účinky. Odporúča sa jej konzumácia pri rôznych očistných kúrach. Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g denne, alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy. Nadmiera cvikly môže spôsobiť nevoľnosť a závrate. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy.
13. Avokádo
Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík, zinok, luteín
Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavaťjemnú a pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu vrások a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí. Avokádo sa odporúča aj osobám trpiacim cukrovkou, keďže priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Má tiež blahodarný vplyv na tráviaci trakt, napríklad pri žalúdočných vredoch, či gastritíde, a tiež na nervovú sústavu. Doterajšie výskumy naznačujú, že avokádo by svojou neobvyklou kombináciu antioxidačných a protizápalových zložiek mohlo prispievať k prevencii rakoviny.
14. Grapefruit
Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén, draslík, flavonoidy, vláknina
Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu, oživí imunitný systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny zbaví telo jedovatých látok a zníži hladinu cholesterolu. Grapefruit je známy druh citrusu, ktorý je okrem významného obsahu vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a karotenoidov v dietológii používaný aj ako vhodná súčasť detoxikácie a podpory chudnutia. Pri dlhodobejšom pojedaní grapefruitov stratíte aj pár nežiaducich "kilečiek". Pomocou antioxidantov, ktoré grapefruit obsahuje, zlepšuje pružnosť ciev, a preto je prospešný aj pre krvný obeh.
15. Červená paprika
Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacín, selén, zinok
Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A a E robí z papriky obranného špecialistu, ktorý nedá šancu prechladnutiu, nádche ani chrípke. Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými ochoreniami. Okrem toho paprika obsahuje lykopén, antioxidant, chrániaci mužov pred rakovinou prostaty.Paprika obsahuje zdraviu prospešný kapsaicín, ktorý nielenže podporuje trávenie a zlepšuje krvný obraz, ale aj celkovo prehrieva. Používa sa preto aj do náplastí na bolesti chrbtice a do mastí na bolesti pohybového aparátu.
16. Čerešne
Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina elagová
Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne prečisťujú krv a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i obličky. Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o zdravie pleti a vlasov.Obsahujú veľa vitamínu C na posilnenie imunity a draslík, ktorý pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Kyselina listová podporuje činnosť mozgu a nervov, množstvo vápnika je prospešné pre kosti, zuby a dobrú funkciu nervov, železo prispeje ku krvotvorbe a okysličeniu buniek. Čerešne pôsobia preventívne proti dne, pretože obsahujú okrem iného aj antokyaníny, ktoré dodávajú tomuto ovociu červenú farbu, a tie hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele a tiež znižujú hladinu urátov v krvi, odvádzajú z tela škodliviny a čistia obličky. Tieto bobuľky zdravia sú pomocníkom aj pre pleť. Zmierňujú ochabnutie a zneškodňujú voľné radikály. Okrem toho ničia škodlivé enzýmy spôsobujúce starnutie pokožky. Čerešne vďaka obsahu jódu pomôžu aj chorým so štítnou žľazou a vďaka vápniku prospejú kostiam a zubom. Čerešne sú preto vhodné pri zápaloch, paradentóze a artritíde. Sú vhodnou zložkou diét, pretože obsahujú veľa vody, majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Ak zjete každý deň za hrsť čerstvých čerešní, zlepší sa vám trávenie, detoxikujete organizmus a podporíte vypnutie a vyhladenie pleti.
17. Kivi
Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina
Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
18. Fazuľa
Živiny: vitamíny B a C, kyselina listová, železo, draslík, vápnik, mangán, molybdén, bielkoviny, vláknina
Účinok: Kto by o nej povedal, že sa umiestni v top dvadsiatke potravín bohatých na antioxidanty! Okrem toho je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunky v dobrom stave.Fazuľa vo všeobecnosti omladzuje a posilňuje srdce a krvný obeh. Pretože v nej možno nájsť železo, vápnik, draslík, vitamín C, B a stopové prvky ako mangán a molybdén. Ak si fazuľu dopraje tehotná mamička, zabezpečí, že jej plod sa bude správne vyvíjať. Môže za to kyselina listová. Podľa toho, akej sú fazuľky farby, liečia rôzne choroby. Napríklad tmavej sa potešia choré obličky, zelená zas pozitívne vplýva na pečeň a močové cesty.
19. Cesnak
Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín
Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si bez vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami. Popritom upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a uchováva mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas pôsobí proti rakovine. Pôsobí blahodárne aj pri narušenej funkcii pečene, žlčníka a pankreasu.Povzbudzuje bunky sliznice žalúdka a čriev k zvýšenej produkcii tráviacich štiav a enzýmov, a tým normalizuje spomalené trávenie skonzumovanej potravy. Na základe dezinfekčného a antibakteriálneho pôsobenia priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru.
20. Sezamové semená
Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík,fosfor,sodík,meď, zinok,omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, niacín
Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje vrásky, pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti. Kvôli vysokému obsahu vlákniny môžu aj diabetici, ľudia držiaci odtučňovaciu diétu, ľudia so zápchou, tehotné ženy, starší ľudia spestriť svoj jedálny lístok. Obsah diétnej vlákniny neolúpaného semena je vyššia, avšak jeho šupka je trocha horkastá a obsahuje pomerne veľa šťavelovej kyseliny, ktorá u náchylných napomáha k vytvoreniu obličkového kameňa. Vďaka vysokému obsahu karoténu v kombinácii s horčíkom, vápnikom a zinkom sú vynikajúcim liekom na choroby očí, slizníc, kože, nechtov a vlasov. Sú veľmi prospešné pri prevencii a liečbe osteoporózy, osteomalacie, zlomenín kostí, chrupaviek, chrbtice a zubov.
http://www.zdraviezprirody.info
Komentáre 0
Pridať komentár