Recepty pre Vás

V kategórii sa nachádza 17 článkov.


V kategórii Recepty pre Vás pripravujeme chutné nápady pre zdravšiu kuchyňu.
O akékoľvek užitočné rady, nové recepty a skúsenosti sa radi podelíme :-) 

 predošlá|12|
Pšenično-ražné chlebové bochníky s cibuľou

Pšenično-ražné chlebové bochníky s cibuľou

Z kvasníc, trošky cukru a vody si spravíme kvások, ktorý pridáme do múky spolu s jorgurtom soľou, cibuľou opraženou na panivic a miesime to kým sa cesto nezačne odlepovať od stien nádoby. Cesto dáme vykysnúť približne na 30 minút. Potom si vytvarujeme malé bochníčky, poukladáme ich na plech a necháme podkysnúť na dvojnásobnú veľkosť.
Čítajte viac
Cesnaková polievka proti chrípke

Cesnaková polievka proti chrípke

Soľ, rascu, roztlačený cesnak, bujón, zemiaky postrúhané na hrubšom strúhadle dáme do 1,5 l vody a povaríme. Pridáme na pásiky pokrájaný plátkový syr, necháme zovrieť a odstavíme. Pred naliatím polievky pridáme do taniera pažítku alebo petržlenovú vňať. Krajec chleba nakrájame na kocky, opražíme na oleji, dáme do taniera a na záver ho zalejeme polievkou.
Čítajte viac
Taliansky chlebík PANE

Taliansky chlebík PANE

Mlieko zmiešame s medom a s 3 lyžicami vlažnej vody. Povrch posypeme kvasnicami a zmiešame ich do tekutiny. Necháme ich stáť na vlhkom mieste bez prievanu a necháme ich vykysnúť. Ak kvasnice nekysnú dlhšie ako 5 minút tak treba začať znova. Pridáme múku a všetko zamiešame na hustú pastu. Prikryjeme voľne mikroténovým vrecúškom a necháme stáť pri izbovej teplote do druhého dňa. ...
Čítajte viac
Avokádový šalát

Avokádový šalát

Avokáda rozpoľte, odstráňte jadrá, očistite a dužinu okamžite pokvapkajte 2 ČL citrónovej šťavy. Dve avokáda nakrájajte na tenké plátky. Ďalšie dve avokáda rozdrvte na kašu spolu so zvyšnou citrónovou šťavou, vegetou, horčicou a jogurtom. Pridajte sherry a zálievku dochuťte vegetou. Cibule očistite a nakrájajte na plátky. Paradajky myte a nakrájajte na osminky. Šampiňóny očistite a...
Čítajte viac
Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

Očistenú tekvicu nastrúhame. Do nádoby dáme rozpustiť nadrobno nakrájanú slaninu, pridáme posolenú postrúhanú tekvicu, podlejeme troškou vody a spolu dusíme asi 10 minút. Potom zalejeme 1 l vody a dusíme do mäkka. Keď je tekvica dostatočne mäkká, pretlačíme ju cez sito. Z masti a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme troškou studenej vody, potom pridáme mlieko, chvíľu varíme a  neskôr...
Čítajte viac
Polievka Minestrone

Polievka Minestrone

Očistené zemiaky, zeler a cuketu nakrájame na kocky. Mrkvu tiež nasekáme. Karfiol rozoberieme na ružičky. Pór narežeme na prstence. V hrnci rozpálime maslo a zeleninu, zemiaky na ňom pražíme 2 - 3 minúty. Do hrnca prilejeme vývar. Polievku ochutíme bobkovým listom. Napoly zakryté pokrievkou, varíme polievku 15 - 20 minút. Cibuľu a cesnak nakrájame. Slaninu nakrájame na malé kocky a...
Čítajte viac
Baklažán na čínsky spôsob

Baklažán na čínsky spôsob

Kapustu nakrájame na rezančeky, vložíme na 1 minútu do vriacej osolenej vody. Kapustu scedíme a prepláchneme studenou vodou. Odkvapkanú vložíme do misy. Šampiňóny nakrájame na plátky, osolíme ich a na horúcom oleji smažíme asi 5 minút. Môžeme pridať aj štipku drvenej rasce. Šampiňnóny vmiešame do kapusty, pridáme na rezance pokrájené papriky, pór a najemno postrúhanú mrkvu. Premiešame,...
Čítajte viac
5 000 rokov starý budhistický recept

5 000 rokov starý budhistický recept

Tento prastarý recept na liek bol objavený v roku 1972 v budhistickom kláštore v tibetských horách. Jeho vek bol určený zhruba na 5 000 rokov. Pridajte 350 gramov drtehého cesnaku do pohára. Nalejte do toho 220 až 250 g 95 až 96%-ného alkoholu, rumu alebo inej liehoviny. Nádobu uzatvorte a umiestnite ju do ľadničky. Tam ju nechajte 10 dní. Na jedenásty deň hmotu prefiltrujte cez veľmi dobré...
Čítajte viac
Najjednoduchší a najchutnejší chlieb z rúry

Najjednoduchší a najchutnejší chlieb z rúry

Do misky vsypeme múku, posypeme ju jedným vrecúškom sušeného droždia, 2 ČL soli, 2ČL rasce, 1 ČL sušeného tymiánu, 1 ČL sušeného rozmarínu, 1 ČL sezamu a nasekanou petržlenovou vňaťou. Vlejeme postupne mierne teplú vodu, varechou alebo rukou spojíme ingrediencie, aby sa urobilo pevné cesto. Keď je cesto hotové, dáme ho do formy (vhodná je  jánska misa), vymastíme ju  olejom,...
Čítajte viac
 predošlá|12|